Dacă te-ai întrebat vreodată ce reprezintă acea înșiruire de litere și cifre inscripționate pe fața exterioară a cauciucurilor, acum a venit momentul să afli. Am redactat acest material nu din simplul motiv de a-ți satisface curiozitatea, ci pentru a te ajuta să evaluezi mai bine calitatea anvelopelor cu care îți echipezi autovehiculul.

Trebuie precizat din capul locului că acea înșiruire de litere și cifre este un cod, care se numește DOT și conține informații relevante despre cauciucul pe care e inscripționat.

Ce înseamnă DOT

Termenul este un acronim pentru Departament of Transportation și face referire la Ministerul Transporturilor din Statele Unite. Te vei întreba acum ce legătură au roțile mașinii tale cu ministerul american al Transporturilor, iar explicația stă în faptul că acest cod a fost creat la inițiativa autorității respective.

Se dorea astfel o monitorizare exactă a vârstei și provenienței anvelopelor, prin imprimarea unor date clare, atât pe cauciucurile pentru mașini cât și pe cauciucurile moto.

Inițiativa s-a dovedit foarte utilă, așa că inscripționarea codului DOT a devenit o condiție obligatorie pentru toți producătorii, indiferent de piața de desfacere.

Cum se interpretează codul DOT

Ca orice cod, și DOT-ul trebuie descifrat pentru a-l înțelege și interpreta, iar pentru aceasta este nevoie de o cheie.

În primul rând, codul este ușor de identificat datorită marcajului DOT care îl precede. Primul grup de litere se referă la țara de origine și numele producătorului, urmat de un alt grup de 3 sau 4 litere care este un cod unic alocat lotului de producție. Codul se încheie cu un grup de 4 cifre care te ajută să calculezi vârsta cauciucului.

Astfel, primele două cifre se referă la săptămâna din an în care a fost produsă anvelopa în timp ce ultimele două cifre reprezintă anul.

De exemplu, un cauciuc cu codul 1522 a fost produs în săptămâna a 15-a din anul 2022, adică undeva prin luna aprilie.

Unii producători includ în DOT și un cod referitor la dimensiunile cauciucului, însă datele despre perioada fabricației sunt trecute întotdeauna la urmă.

Cu ce te ajută datele din DOT

Acum că știi să citești un cod DOT, te vei întreba la ce-ți folosesc aceste informații. Trebuie să știi că aceste date îți sunt de mare ajutor atunci când cumperi cauciucuri, pentru că poți afla indicii importante cu privire la calitatea acestora.

Ce-i drept, numele producătorului îl poți afla ușor datorită logo-ului mult mai vizibil, însă cea mai importantă informație din DOT se referă la data fabricației. Chiar dacă anvelopele sunt noi prin prisma faptului că nu au fost rulate, e posibil să fi fost produse cu ceva timp în urmă și să aibă o vârstă mai înaintată. Contează foarte mult unde au fost depozitate în acest timp și în ce condiții, pentru că există numeroși factori care le pot afecta calitatea.

De asemenea, pot exista loturi de cauciucuri care au avut probleme de fabricație, iar o anvelopă dintr-un astfel de lot poate fi identificată datorită codului unic din DOT.

După cât timp trebuie să schimbi cauciucurile

Durata de viață a anvelopelor este cuprinsă între 6 și 10 ani, în funcție de producător și calitatea materialelor folosite. Desigur, contează și cât de mult mergi cu mașina într-un an, pentru că niște cauciucuri rulate intens se vor uza mai repede.

Indiferent de gradul de uzură, anvelopele trebuie schimbate la 7 ani, pentru că și trecerea timpului le afectează calitatea. Pe suprafața cauciucurilor învechite încep să apară mici crăpături, iar astfel crește riscul de explozie a pneurilor.

Chiar dacă nu se întâmplă un astfel de eveniment nedorit, cauciucurile vechi devin periculoase pentru că reduc eficiența frânării, aderența și controlul direcției.

Ținând cont de aceasta, este important că studiezi DOT-ul atunci când alegi un cauciuc, pentru a te asigura că acesta  nu este prea vechi. Un cauciuc produs cu 3-4 ani în urmă va avea deja o durată de viață mai redusă, pentru că la 7 ani ar trebuie schimbat, indiferent de gradul de uzură.

Cum să ai grijă de cauciucuri

Chiar și un cauciuc nou din punct de vedere al „vârstei” inscripționate pe DOT se poate uza mai repede decât te-ai aștepta, dacă nu este întreținut așa cum trebuie.

Trebuie să ai grijă în mod special ca presiunea să fie permanent în parametri optimi, la valoarea înscrisă pe anvelopă sau menționată în specificațiile tehnice ale mașinii. Un set de senzori de presiune te poate ajuta să monitorizezi mai ușor acest detaliu foarte important.

De asemenea, pneurile trebuie protejate pe cât posibil de razele solare, mai ales în perioadele în care mașina este lăsată mai mult timp în același loc.

Trebuie să ai grijă și la modul în care depozitezi cauciucurile, fiind ideal ca acestea să fie ținute în picioare. Pentru o mai bună protecție pe timpul depozitării, este recomandată folosirea unor huse pentru roți.

Acestea sunt principalele detalii pe care trebuie să le știi despre codul DOT și sperăm că te vor ajuta de acum înainte să alegi cele mai bune cauciucuri.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *