✔️ Durată de viață îmbunătățită, în contextul unui cuplu motor aproape instantaneu și al unei accelerații inițiale mari

✔️ Rezistență mică la rulare, pentru o autonomie energetică ridicată

✔️ Zgomot redus, aderență bună și performanțe excelente în condiții de umezeală

Anvelopele sunt produse complexe, cu o tehnologie de fabricație special creată pentru a asigura performanță în condiții de siguranță. Dezvoltarea autovehiculelor electrice (EV) a adus cu sine numeroase provocări pentru industria auto, mai ales pe măsură ce acestea au devenit tot mai puternice. Motivul? Ele diferă semnificativ de mașinile cu motoare convenționale cu ardere internă, atât în ceea ce privește structura, greutatea, cât și forțele de tracțiune implicate.

În acest context, producătorii de anvelope au venit rapid cu inovații în domeniu. Un bun exemplu în acest sens îl reprezintă Hankook Tire, care a dezvoltat gama de anvelope sport premium iON, ce înglobează cele mai recente tehnologii de fabricație dedicate autovehiculelor electrice.

Iată câteva motive pentru care recomandăm folosirea unor anvelope dedicate în cazul mașinilor electrice:

1. Greutatea bateriei mașinilor electrice

În general, autovehiculele propulsate pur electric au o greutate cu 25-30% mai mare, comparativ cu mașinile cu motor cu ardere internă. Care este explicația? Bateriile electrice sunt componente cu o greutate mare, iar acest lucru poate influența diferit atât uzura anvelopelor, cât și distanța de frânare. Prin urmare, pentru producătorii de profil a fost crucial să dezvolte anvelope care să reziste la o greutate mai mare a autovehiculului și să îți ofere performantă și în ceea ce privește frânarea.

2. Zgomotul redus

Una dintre caracteristicile speciale ale autovehiculelor electrice constă în capacitatea lor de a se deplasa fără a face prea mult zgomot. Din acest motiv, ele sunt dotate cu sisteme sonore de avertizare pentru pietoni. În lipsa zgomotului produs de motorul cu ardere internă, producătorii de anvelope au fost nevoiți să creeze modele speciale de cauciucuri care să ruleze cât mai silențios pe diferite suprafețe. Anvelopele cu un nivel cat mai redus de zgomot și vibrații reprezintă o cerință esențială pentru a-ți asigura confortul la volan, dacă ești proprietarul unei mașini electrice.

3. Eficiența energetică

Poate că eficiența energetică nu este primul lucru care îți vine în minte atunci când vorbim despre cauciucurile mașinii tale. Design-ul anvelopelor și tehnologiile din spate joacă un rol important însă în acest sens. Pentru a prelungi autonomia mașinii tale electrice, este nevoie ca anvelopele folosite să aibă o rezistență scăzută la rulare. În acest fel, consumul de energie este redus, iar autonomia autovehicului este maximizată.

4. Accelerare rapidă și cuplu mare

Motoarele electrice pot ajunge la o viteză și la o putere mare într-un timp scurt, spre deosebire de motoarele clasice, cu ardere internă. Autovehiculele electrice prezintă un cuplu motor mare, ce le permite să atingă în câteva secunde viteza pe care o dorești. Spre deosebire de acestea, motoarele cu ardere internă au nevoie de o anumită perioadă de timp pentru a dezvolta puterea necesară și a atinge viteza dorită, fiind necesare accelerări și schimbări succesive ale vitezelor, fie că vorbim despre o cutie de viteze manuală sau una automată. Datorită acestei caracteristici speciale, dacă deții o mașină electrică, este recomandat să o dotezi cu anvelope premium, create pe baza unor tehnologii noi, care pot suporta accelerații inițiale mari și o tracțiune excelentă.

Prin montarea de anvelope concepute special pentru autovehiculul tău electric, performanța acestuia, eficiența lui și siguranța ta vor fi semnificativ îmbunătățite.

Ce tehnologii performante stau la baza anvelopelor pentru mașini electrice?

Anvelopele specifice mașinilor electrice trebuie proiectate special pentru a satisface toate cerințele de autonomie, performanță și siguranță menționate anterior. Ele au în spate tehnologii complexe, care au evoluat foarte mult și pe care ți le vom dezvălui în cele ce urmează:

Gama de anvelope iON de la Hankook

iON de la Hankook este concepută ca o anvelopă sport premium și vine la pachet cu caracteristici speciale precum zgomotul redus, capacitatea mare de a suporta greutatea autovehicului, rezistența scăzută la rulare și manevrabilitatea foarte bună. Modelul de pneuri Hankook este disponibil atât în varianta pentru vară, cât și ca anvelope pentru iarnă.

Cele caracteristici fac din acest model de anvelopă unul special creat pentru autovehiculele electrice? Tehnologia inovativă iON de la Hankook reunește patru componente cheie principale, care se divid, la rândul lor, în nu mai puțin de 15 subcomponente: 

  • “i Sound Absorber”: tehnologie dedicată reducerii la minimum a zgomotului produs de anvelope
  • “i Super Mileage”: tehnologie care permite o utilizare îndelungată a cauciucurilor
  • “i Perfect Grip”: tehnologie care asigură o aderență cât mai bună la suprafața de rulare, în condițiile unei tracțiuni puternice și
  • “i Extreme Lightness” (LRR): care face ca anvelopele să fie suficient de ușoare, astfel încât autonomia mașinii electrice să crească.

Compusul “ProDurable” din compoziția roților Hankook, realizat din siliciu și materiale ecologice, crește durata de viață a modelului iON în medie cu 31% față de alte anvelope. În plus, datorită tehnologiei “Round Even” care asigură o presiune uniformă la sol, durata de viață a anvelopei este prelungită.

Tehnologia de reducere a zgomotului “i Sound Absorber” diminuează zgomotul din timpul condusului cu până la 9 dB. Alte tehnologii suplimentare precum “Opti Pitch” și “Noise Guard” reduc la minimum zgomotul produs de cauciucuri. În medie, modelul iON reduce emisiile de zgomot cu până la 18%, în comparație cu anvelopele standard.

iON folosește tehnologia “i Extreme Lightness” pentru a crește eficiența energetică și autonomia autovehiculelor electrice. În plus, tehnologia “Opti Cure” asigură o temperatură constantă a anvelopelor. Acest lucru duce la o rezistență scăzută la rulare și, implicit, la creșterea duratei de viață a bateriei. Datorita tehnologiei “i Perfect Grip”, stabilitatea în viraje este amplificată cu 10%, iar ajustările de design optimizează aderența și capacitatea anvelopei de a susține greutatea autovehiculului.

În total, acest model inovator de anvelopă sport premium reunește 23 de tehnologii patentate de Hankook Tire, oferindu-ți acces la cele mai recente inovații în domeniul siguranței și performanței pentru mașina ta electrică.

Anvelopele Hankook: inovație în industria mașinilor electrice

Anvelopele specifice vehiculelor electrice trebuie să atingă un echilibru între performanțe opuse, cum ar fi reducerea uzurii și gestionarea riscului de acvaplanare. Acest lucru reprezintă o provocare în domeniu. Seria de modele iON de la Hankook a reușit să atingă acest echilibru, oferind performanțe excelente pe suprafețe umede și aderență îmbunătățită, fără a compromite durata de viață a anvelopelor.

Anvelopele iON de la Hankook au fost lansate în mai 2022 și au fost primele de acest tip care au apărut pe piața europeană. iON evo a ocupat primul loc la testul de anvelope EV (pentru autovehicule electrice) al AutoBild, iar acest model a primit calificativul “foarte bine”. În plus, unele dimensiuni selectate ale modelului iON evo au primit eticheta UE pentru anvelope AAA, demonstrând performanțe excelente în ceea ce privește rezistența roților la rulare, aderența pe suprafețe umede și reducerea zgomotului.

Seria iON de la Hankook a primit numeroase premii la nivel internațional. Producătorul de anvelope s-a pozitionat ca lider de piață în industria de profil pe segmentul dedicat anvelopelor pentru autovehicule electrice și va continua cu siguranță să își extindă rapid influența în industria auto globală și în următorii ani.

Cum evoluează piața mondială de mașini electrice?

Mașinile cu motor electric sunt tot mai populare în rândul conducătorilor auto. Acest segment de piață începe să se dezvolte, atât pe fondul creșterii accentuate a cererii pentru astfel de autovehicule, cât și din dorința tot mai multor consumatori de a proteja mediul. 

La nivel global, în 2022 au fost vândute peste 10 milioane de autovehicule electrice. Anul trecut, vânzările de mașini electrice au ocupat o cotă de piață de 14% din totalul vânzărilor de mașini, în creștere semnificativă față de 2020, când cota lor de piață era de doar 4%. De asemenea, în primul trimestru al lui 2023, au fost vândute peste 2,3 milioane de mașini electrice la nivel global, cu circa 25% mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Sursa foto: Hankook.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *