Anvelopele sunt componente importante ale autoturismului, care asigură rularea confortabilă și sigură. Ele sunt singurele elemente care fac legătura dintre mașină și carosabil, de aceea trebuie să fie de calitate, să fie în stare bună și să fie montate și umflate corespunzător. Clima temperat-continentală specifică țării noastre aduce diferențe mari de temperatură între vară și iarnă, condițiile de vreme fiind diverse, de la episoade de caniculă, la geruri și ninsori abundente. De aceea, nu este indicat să folosești cauciucurile de vară în sezonul rece. Pentru a proteja participanții la trafic, legea impune folosirea anvelopelor de iarnă. Unii șoferi privesc anvelopele de iarnă ca pe un set secundar, în care investesc mai puțin. Însă acestea sunt foarte importante, mai ales în condiții de vreme instabilă, polei sau îngheț. Descoperă în rândurile care urmează cum să alegi cele mai bune anvelope de iarnă.

Ține cont de dimensiunile anvelopelor

Înainte de a alege un set de anvelope, trebuie să cunoști dimensiunile potrivite. Cauciucurile de iarnă și cele de vară trebuie să aibă aceleași dimensiuni. Pentru a descoperi ce mărime exactă au anvelopele din fabrică ale mașinii tale, verifică lateralul acestora. Vei găsi un cod similar acestuia: P225/60 R17. Iată ce semnifică numerele din cod: 

  • 225 – lățimea anvelopei, adică a părții care intră în contact cu zona carosabilă, în milimetri;
  • 60 – raportul procentual între diametrul anvelopei și lățimea ei;
  • 17 – diametrul interior al anvelopei, în inch.

Cunoaște drumurile pe care mergi

Când cumperi cauciucuri de iarnă trebuie să te gândești la tipul de drumuri pe care mergi: drumuri de oraș, rurale, mărginașe sau autostrăzi. Drumurile de oraș și autostrăzile se curăță des, astfel că principalul factor cu impact negativ nu este zăpada, ci gheața sau poleiul. În schimb, drumurile de țară sau mărginașe sunt predispuse înzăpezirii și formării gheții. Dacă șofezi în special în oraș, un set de anvelope cu raport bun între calitate și preț este de ajuns, dar dacă mergi în zone mărginașe sau pe distanțe lungi, ai nevoie de un set de calitate înaltă, cu design special pentru rularea pe zăpadă.

Analizează vizual anvelopele

Dacă îți cumperi anvelopele dintr-un magazin fizic, uită-te la ele înainte de a da banii. Poți compara diferitele modele disponibile, analizând șanțurile, flexibilitatea și rigiditatea laterală. Șanțurile mari ajută la dispersarea eficientă a zăpezii, ceea ce asigură o tracțiune superioară.

Discută cu agentul de vânzări

Un agent bun de vânzări te poate ajuta să-ți dai seama ce fel de anvelope se potrivesc mașinii tale. El te va întreba în ce zonă șofezi, cât de frecvent și îți va recomanda modele în funcție de bugetul disponibil. De asemenea, te va întreba dacă vrei anvelope ranforsate, pentru un control mai bun la curbe și îți va explica diferențele între tipurile de șanțuri, materiale sau design-uri.

Înțelege diferența dintre anvelope pentru zăpadă și anvelope pentru gheață

Care sunt mai bune, cauciucurile pentru zăpadă sau cele pentru gheață? Mulți șoferi își pun această întrebare, dar răspunsul corect depinde de suprafața pe care rulează autoturismul. Anvelopele pentru gheață se potrivesc în special drumurilor uscate și autostrăzilor, în timp ce anvelopele pentru zăpadă sunt ideale pentru drumurile mărginașe, expuse viscolului sau pe care ninge mult. În general, se consideră că pneurile pentru gheață sunt superioare, pentru că asigură tracțiune bună și pe gheață și pe zăpadă, în timp ce pneurile pentru zăpadă își fac bine treaba doar pe zonele acoperite cu omăt.

Cere mai multe oferte

Mulți agenți de vânzări insistă doar pe un set de anvelope, dar nu te grăbi. Cere mai multe oferte și nu te limita la un singur furnizor! De asemenea, nu ezita să verifici oferta magazinelor online de anvelope. Unele dintre ele au cauciucuri de la mulți furnizori și asigură livrare rapidă. Urmărește și promoțiile, pentru că uneori poți avea șansa de a cumpăra un set bun de anvelope la preț redus!

Sfaturi pentru folosirea anvelopelor de iarnă

Cumpără un set întreg

Poate că ai anvelope rămase dintr-un alt set, dar folosirea de cauciucuri diferite la aceeași mașină este o idee proastă. Diferențele dintre ele pot afecta controlul autoturismului și pot provoca uzura anumitor componente. Folosește anvelope doar din același set. Acest sfat este foarte important, în special dacă ai o mașină 4×4. Diferențele dintre anvelope crește presiunea pe diferențialul vehiculului.

Montează anvelopele la timp

Anvelopele de iarnă trebuie montate imediat ce temperatura scade sub 7 grade. Cauciucurile de vară își pierd calitățile la temperaturi scăzute, ceea ce afectează rularea și mașina. Când temperatura revine la valori mai mari de 7 grade și riscul de ninsoare și îngheț dispare, poți înlocui anvelopele de iarnă cu cele pentru sezonul cald. Ce se întâmplă dacă mergi cu anvelope de iarnă vară? Cauciucurile de iarnă se uzează și au performanțe scăzute la temperaturi ridicate.

Păstrează anvelopele de iarnă în condiții optime

În afara sezonului rece, anvelopele de iarnă trebuie păstrate în locuri răcoroase și uscate, în saci negri, care au rolul de a le feri de lumină. Razele ultraviolete și căldura provoacă uzură.

Așadar, alegerea celor mai bune anvelope de iarnă se face în funcție de dimensiunile pneurilor, specificul rulării, factorii de mediu și caracteristicile diferitelor modele de anvelope. Ține cont de aceste sfaturi pentru a alege cât mai înțelept!


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *