Utilizarea anvelopelor de iarnă este recomandată în perioada sezonului rece și devine obligatorie atunci când carosabilul este acoperit cu zăpada, gheață sau polei. Această obligativitate este prevăzută în Codul Rutier și face referire doar la condițiile de drum, nu la o perioadă anume.

Prin urmare, nu trebuie să te grăbești să schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară în primele de primăvară, pentru a nu risca să fii luat prin surprindere de o ultimă ninsoare târzie.

Pe de altă parte, nu este recomandat nici să continui să rulezi cu cauciucurile de iarnă în sezonul cald, din motive pe care ți le vom explica pe larg în acest articol.

Când se schimbă cauciucurile de sezon?

Dacă nu folosești anvelope all-seasons, care por fi folosite pe tot parcursul anului, este necesar să înlocuiești cauciucurile de vară cu cele de iarnă, urmând ca apoi să faci aceeași schimbare, dar în sens invers.

Nu este obligatoriu, însă este de preferat, pentru că vremea se poate schimba de la o zi la alta, iar prima ninsoare sau primul îngheț te pot lua pe nepregătite.

Dacă nu vrei să se întâmple așa, trebuie să-ți echipezi mașina cu cauciucurile de iarnă atunci când temperaturile încep să scadă sub 7 grade. Chiar dacă ziua acestea se mențin peste pragul înghețului, noaptea scad sub zero, iar dimineața se creează polei. În acest caz, ești obligat să utilizezi cauciucuri de iarnă, deși carosabilul pare uscat.

În mod similar, trecerea la anvelopele de vară se face primăvara, după ce vremea se încălzește iar temperaturile depășesc constant 7 grade. În aceste condiții, nu mai există riscul de îngheț și nici de ninsori abundente care să acopere șoselele cu zăpadă, așa c nu mai ai nici un motiv să folosești cauciucurile de iarnă.

E permis să circuli cu anvelope de iarnă vara?

Prevederile legale se referă doar la condițiile în care utilizarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie, fără a menționa nimic despre vreo interdicție privind folosirea lor.

Prin urmare, este perfect legal să circuli cu cauciucuri de iarnă în orice perioadă a anului, și nimeni nu te poate sancționa dacă le folosești și pe timpul verii. Din punctul de vedere al agentului de circulație, tot ce cotează este să ai mașina echipată cu ele atunci când condițiile de drum o impun.

Pe acest fapt se bazează mulți șoferi care – fie din comoditate, fie din alte rațiuni total eronate – preferă să ruleze cu cauciucurile de iarnă și în sezonul cald, ca și cum ar fi anvelope all-seasons.

Așadar, teoretic poți folosi oricând cauciucurile de iarnă dacă sunt montate pe jante potrivite, însă practic, riști din multe puncte de vedere.

Cum afectează condițiile de vară cauciucurile de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt special concepute și realizate pentru a face față condițiilor de drum de care am amintit. Utilizarea lor la temperaturi ridicate și pe asfalt uscat le scade eficiența și le face mai puțin sigure, atât în condiții de iarnă cât și de vară. Astfel, pot apărea o serie de probleme precum cele prezentate în continuare.

Uzura prematură

Compoziția cauciucului folosit pentru anvelopele de iarnă diferă de cea a anvelopelor de vară, motiv pentru care acestea se comportă diferit la temperaturi ridicate.

Cauciucurile de iarnă devin mai rigide pe timp de vară, iar în acest mod se uzează mai ușor decât un cauciuc obișnuit, care își păstrează elasticitatea. Este de ajuns să rulezi un sezon cald cu anvelope de iarnă, pentru ca acestea să devină mai puțin eficiente iarna următoare. Apoi, dacă vei continua să le folosești vara, sunt toate șansele să nu mai apuce viitorul sezon rece.

În mod normal, durata de viață a unei anvelope este de șapte ani, însă în cazul de față, putem vorbi de 2-3 ani.

Risc de explozie

Cauciucurile de iarnă sunt gândite pentru a face față temperaturilor scăzute, în timp ce pragul superior este mai scăzut în comparație cu cauciucurile de vară.

În condițiile în care temperatura la nivelul asfaltului depășește deseori 50 de grade pe timp de vară, straturile anvelopelor de iarnă se deteriorează ușor, iar riscul exploziei unei roți devine iminent.

Orice șofer responsabil este conștient de pericolul pe care-l reprezintă un astfel de incident, așa că schimbarea cauciucurilor de iarnă la debutul sezonului cald este o importantă măsură de precauție.

Scăderea aderenței

Pentru că devin rigide din cauza căldurii și se uzează ușor, cauciucurile de iarnă își pierd din aderență în perioada verii, punând în pericol siguranța șoferului și a pasagerilor.

În astfel de situații, distanța de frânare crește, mașina devine mai greu de controlat, iar șoferul poate pierde controlul chiar și la o viteză mică. Riscul este mai pronunțat în condiții de ploaie, pentru că anvelopele de iarnă fac acvaplanare mai ușor decât cele de vară.  

Nu în ultimul rând, trebuie să te gândești și la buzunarul tău, pentru că o mașină echipată vara cu cauciucuri de iarnă va avea un consum de combustibil mai ridicat. Aceasta, deoarece cauciucurile de iarnă sunt mai grele și neadaptate pentru viteze mari, iar orice încercare de a accelera va genera un consum mai mare de combustibil, tradus  în mai mulți bani cheltuiți în benzinării.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *