La prima vedere, toate anvelopele pot părea la fel sau, cel puțin foarte asemănătoare între ele. Deși aspectul este unul comun pentru toate tipurile de anvelope noi, acestea se deosebesc între ele printr-o serie de caracteristici mai greu de identificat fără o examinare atentă.

O categorie aparte o reprezintă anvelopele ranforsate, care seamănă cu orice alt tip cauciucuri, însă au niște proprietăți speciale care fac diferența.

Ce sunt anvelopele ranforsate

Caracteristica acestui tip de cauciucuri poate fi ușor dedusă din denumirea sa, fiind vorba de niște anvelope cu o structură întărită. Materialele cu care sunt ranforsate le conferă mai multă rezistență, pentru a putea face față unor valori de presiune mai mari și unei sarcini de încărcare mai ridicată.

Așadar, este vorba de anvelope special gândite pentru a suporta încărcături mai mari, care depășesc greutatea obișnuită a unui vehicul și a pasagerilor. În cazul lor, principalul detaliu care face diferența în comparație cu cauciucurile destinate utilizării zilnice este gradul de rezistență la sarcina de încărcare.

Ce vehicule pot folosi cauciucuri ranforsate

Având în vedere caracteristica lor principală, cauciucurile ranforsate sunt recomandate în special pentru vehiculele de transport și vehiculele grele, cu o masă mai mare de 3,5 tone. De asemenea și utilajele folosite în construcții, agricultură și alte ramuri industriale folosesc anvelope ranforsate.

Teoretic, orice vehicul certificat pentru utilizarea de anvelope ranforsate poate folosi astfel de cauciucuri. O certificare de acest gen nu înseamnă este obligatoriu să folosească doar cauciucuri ranforsate, însă utilizarea acestora este recomandată.

De asemenea, și în cazul vehiculelor cu motoare puternice se recomandă folosirea anvelopelor ranforsate, pentru că acestea asigură un mai bun control al mașinii.

În cazul autoturismelor, nu se pune problema utilizării acestui tip de anvelope, întrucât cauciucurile obișnuite au capacitatea de a suporta sarcina maximă ce poate fi atinsă.

De câte tipuri sunt cauciucurile ranforsate

În afară de structura întărită care le conferă rezistență, cauciucurile ranforsate nu diferă foarte mult de anvelopele obișnuite. Prin urmare, se clasifică și ele în funcție de dimensiuni și de condițiile de drum pentru care sunt adaptate.

Astfel, poți găsi cauciucuri ranforsate de dimensiuni diferite, care se potrivesc pe orice tip de jante. De asemenea, există cauciucuri de iarnă ranforsate, precum și cauciucuri de vară, dar și all-seasons.O categorie în care nu vei găsi cauciucuri ranforsate este cea a anvelopelor moto.

Cum recunoști o anvelopă ranforsată

Un detaliu esențial care te ajută să deosebești un cauciuc ranforsat de unul obișnuit este marcajul specific, inscripționat pe flancul anvelopei alături de alte informații tehnice.

Astfel pe fața oricărui cauciuc ranforsat vei găsi unul din marcajele XL, XLD, RF, RFD, EXTRA LOAD, REINF sau REINFORCED. Toate înseamnă același lucru, și anume că modelul respectiv îndeplinește cerințele standard pentru dimensiunea sa și totodată suportă o presiune și o sarcină mai mare. Cu alte cuvinte, este un cauciuc ranforsat.

Majoritatea modelelor au marcajul XL, care în viitorul apropiat va înlocui toate celelalte simboluri.

Imediat după acest marcaj este trecut indicele de încărcare, sub forma unui număr de două sau trei cifre. Acesta reprezintă sarcina maximă pe care anvelopa o poate suporta atunci când este umflată la presiunea recomandată.

Avantajele anvelopelor ranforsate

Principalul avantaj decurge din caracteristica principală a acestor cauciucuri, constând în faptul că permit transportul unei încărcături mai grele decât poate suporta o anvelopă obișnuită. Pentru ca sarcina să fie distribuită cât mai echilibrat este recomandat ca toate roțile vehiculului să fie echipate cu cauciucuri ranforsate.

În același timp, anvelopele ranforsate au o durată de viață mai lungă, pentru că se tocesc mai greu și sunt mai rezistente la șocurile mecanice.

Nu în ultimul rând, conferă mai multă siguranță deplasării, întrucât au o aderență mai bună la suprafața carosabilă.

Care sunt inconvenientele

Există și câteva aspecte negative legate de acest tip de anvelope, însă acestea sunt nesemnificative, în comparație cu beneficiile.

Principalul dezavantaj este legat de consumul mare de combustibil, care presupune niște cheltuieli în plus. Acest consum mărit se datorează greutății anvelopelor dar și faptului că, din cauza grosimii, opun o oarecare rezistență la rulare. Astfel,  motorul mașinii este mai solicitat și consumă mai mult carburant.

De asemenea, anvelopele ranforsate sunt puțin mai zgomotoase decât cele obișnuite. În cazul lor, nivelul maxim de zgomot este cu decibel mai sus față de cel specificat în cazul altor anvelope.

Dacă ești obișnuit să conduci mașini echipate cu cauciucuri normale, este posibil să simți un ușor disconfort la volan când vei trece la anvelopele ranforsate, însă te vei obișnui repede cu acestea.

Ca o concluzie, putem spune că anvelopele ranforsate sunt utile și recomandate atunci când ai într-adevăr nevoie de ele. Dacă deții o autoutilitară, un microbuz, o rulotă sau o remorcă este bine să le echipezi cu anvelope ranforsate, indiferent de sezon. Recomandarea este valabilă și pentru orice fel de utilaj agricol sau industrial precum și pentru vehiculele cu motoare puternice.

În cazul în care conduci un autoturism pe care îl folosești zilnic sau ocazional, sfatul nostru este să te limitezi la anvelopele obișnuite.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *