Deși prevederile legislative referitoare la acest subiect sunt destul de vechi, mulți șoferi nu sunt încă pe deplin lămuriți când și în ce condiții este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă. În rândul acestora există convingerea că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe tot parcursul sezonului rece și că mașinile trebuie să fie echipate cu astfel de cauciucuri cel târziu la 1 decembrie sau chiar mai devreme, de la jumătatea sau de la începutul lui noiembrie.
Cel mai probabil, denumirea acestor cauciucuri îi induce în eroare, însă, în realitate, obligativitatea echipării cu anvelope de iarnă este dată de condițiile de drum, și nu de o anumită perioadă din an. Teoretic, dacă am presupune prin absurd că la un moment dat ar ninge abundent în miezul verii, ai putea fi sancționat dacă ai fi depistat circulând fără cauciucuri de iarnă în drum spre mare.
Cuprins
Ce scrie în lege?
Cele mai recente prevederi legislative referitoare la acest aspect sunt cuprinse în Ordonanța de Guvern Nr.5/2011, care completează o altă ordonanță guvernamentală din 2002.
În documentele legislative nu se face nicio precizare privind obligativitatea echipării vehiculelor cu anvelope de iarnă într-o perioadă anume și nici în condiții speciale. În schimb, se menționează că este interzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor care nu au fost echipate cu anvelope de iarnă, în condiții de carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei. Se subînțelege, astfel, că ești obligat să îți echipezi mașina cu anvelope de iarnă dacă te deplasezi în astfel de condiții, indiferent de perioada din an.
Cu alte cuvinte, ori de câte ori te deplasezi cu mașina pe un drum public acoperit cu gheață zăpadă sau polei, trebuie să ai cauciucuri de iarnă, chiar dacă e primăvară sau vară.
Când e bine să îți schimbi cauciucurile
După cum se vede, nimeni nu te constrânge să înlocuiești cauciucurile de vară cu cele de iarnă la o anumită dată. Chiar poți să nu faci această schimbare dacă e vorba de o iarnă călduroasă, fără ninsori și precipitații.
Totuși, gândește-te că vremea te poate lua oricând prin surprindere și n-ai vrea să fii prins pe nepregătite. De aceea, e indicat să montezi cauciucurile de iarnă atunci când temperaturile de afară nu mai depășesc constant 7 grade Celsius. De obicei, în jurul datei de 15 noiembrie se ajunge la astfel de temperaturi, așa că acela este momentul potrivit pentru schimbarea cauciucurilor.
Chiar dacă afară nu ninge, noaptea și dimineața temperaturile ating valori negative, ceea ce favorizează formarea poleiului și a gheții. În acest caz, nu poți să pleci cu mașina din parcare dacă aceasta nu este echipată corespunzător, iar situația se poate repeta în fiecare dimineață.
Cât de bune sunt cauciucurile all season
Dacă nu vrei să faci mai multe vizite la vulcanizare pentru a-ți schimba în fiecare sezon cauciucurile de vară cu cele de iarnă, poți opta pentru un set de anvelope all season. Acestea pot face față cu brio condițiilor de drum, atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă, motiv pentru care sunt o variantă preferată de mulți conducători auto.
Aceste cauciucuri sunt considerate corespunzătoare în condiții de carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, doar dacă au inscripționat marcajul M.S., M+S sau M&S. Cele două litere sunt inițialele pentru „mud” și „snow”, adică noroi și zăpadă. Aceste marcaj indică faptul că anvelopele au fost testate și se comportă corespunzător în condiții de drum acoperit cu noroi și zăpadă, fiind acceptate în tot spațiul Uniunii Europene.
Trebuie să reții însă că un cauciuc all season care nu este inscripționat cu acest marcaj, nu poate fi folosit pe post de cauciuc de iarnă, atunci când condițiile de drum o impun.
Cauciucurile de iarnă pot fi recunoscute ușor datorită marcajului specific reprezentat de un fulg de zăpadă și un munte, însoțit și de marcajul M+S. Acestea se comportă mai bine decât cauciucurile all season în condiții specifice sezonului rece, dar sunt inferioare acestora în condiții de vară.
Totuși, pentru a beneficia la maxim de calitățile oricărui tip de anvelope, acestea trebuie montate pe jante auto de dimensiuni corespunzătoare.
Ce riști dacă circuli cu anvelope necorespunzătoare
În primul rând, riști siguranța ta, a celor aflați cu tine în mașină și a celorlalți participanți la trafic, pentru că sunt șanse mai mari să provoci un accident din cauza anvelopelor care au o aderență mai scăzută și necesită o distanță de frânare mai lungă.
Din punct de vedere legal, ordonanța de care am amintit ceva mai sus încadrează această abatere în categoria contravențiilor pentru care se aplică sancțiuni din clasa IV. Concret, dacă ești depistat de un echipaj de poliție circulând fără cauciucuri de iarnă atunci când condițiile de drum o impun, vei fi sancționat cu amendă între 9 și 20 de puncte și ți se va reține certificatul de înmatriculare – ceea ce însemnă că nu mai poți să pleci imediat cu mașina din locul în care ai fost oprit.
Acestea sunt toate informațiile pe care orice șofer trebuie să le știe și de care trebuie să țină cont atunci când vine vorba de echiparea montarea cauciucurilor de iarnă.
0 comentarii