Orice șofer responsabil este conștient de importanța utilizării unor cauciucuri adecvate condițiilor de drum, fapt prevăzut și în legislația rutieră. Mai exact, este vorba de echiparea mașinii cu anvelope de iarnă atunci când rulează pe carosabil acoperit cu zăpadă sau gheață.
Este important de reținut că această obligativitate nu este valabilă doar în perioada iernii, ci în orice perioadă din an în care apar astfel de condiții de trafic.
În articolul de față vom vorbi despre o categorie specială de cauciucuri destinate condițiilor dificile de drum și despre modul în care pot fi recunoscute și folosite.
Cuprins
Ce semnifică simbolul M+S
Cauciucurile despre care ne-am propus să vorbim pot fi recunoscute ușor datorită marcajului M+S inscripționat pe suprafața acestora. Uneori poți întâlni și simbolul M.S. sau M&S, însă acest detaliu este mai puțin important, fiind vorba de același lucru.
Cele două litere sunt prescurtarea de la Mud+Snow, ceea ce în traducere înseamnă Noroi+Zăpadă. Așadar, simbolul respectiv indică faptul că anvelopa a fost testată și poate fi folosită în siguranță pe drumuri acoperite de zăpadă și/sau noroi, indiferent de sezon.
Prin urmare un autovehicul cu roți complet echipate cu cauciucuri inscripționate M+S se poate deplasa fără probleme in condiții dificile de drum, fie că este iarnă sau vară.
Tipuri de anvelope M+S
Mulți confundă cauciucurile M+S cu anvelopele de iarnă, însă vei dedea că nu este chiar același lucru. Mai exact, toate cauciucurile de iarnă sunt M+S, însă nu și toate anvelopele de acest tip sunt cauciucuri de iarnă.
Cum e și firesc, anvelopele de iarnă trebuie să fie adaptate pentru carosabilul acoperit cu noroi, zăpadă și gheață, așa că testarea și omologarea lor pentru astfel de condiții de drum este obligatorie. Prin urmare, pe roțile echipate cu cauciucuri de iarnă, va exista întotdeauna marcajul M+S, însoțit de un semn reprezentând un fulg de zăpadă.
Anvelopele care au inscripționat marcajul M+S fără simbolul fulgului de zăpadă sunt cauciucuri all-seasons care pot fi folosite atât vara, cât și iarna.
Astfel, pentru a respecta prevederile codului rutier referitoare la circulația pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, trebuie să ai mașina echipată cu un set de cauciucuri inscripționate cu M+S, fie ele de iarnă sau all-seasons.
Caracteristicile anvelopelor M+S
Anvelopele din această gamă se diferențiază de cauciucurile de vară obișnuite printr-o serie de caracteristici care le fac să se adapteze mai bine condițiilor de drum dificil.
Astfel, banda de rulare este crestată cu mai multe șanțuri, pentru a asigura o mai bună tracțiune a roților pe carosabil alunecos. În același timp, profilurile de pe suprafața de rulare sunt mai late decât cele ale cauciucurilor obișnuite, ajutând astfel la eliminarea apei, zăpezii sau noroiului.
Numărul de caneluri și profilurile de pe banda de rulare a cauciucurilor M+S diferă de la un model la altul, însă întotdeauna aceste detalii vot face diferența față de un cauciuc de vară obișnuit.
Când se folosesc anvelopele M+S
Dacă ne referim la cauciucurile de iarnă, utilizarea lor este recomandată în perioadele în care temperaturile ating constant valori sub 7 grade, pentru că atunci există condiții de apariție a gheții, poleiului, zăpezii sau noroiului.
Legal, nu este prevăzută o perioadă în care echiparea mașinilor cu anvelope de iarnă este obligatorie, fiind precizate doar condițiile de drum care impun folosirea acestora. Teoretic, și la jumătatea lui august trebuie să ai mașina echipată cu anvelope de iarnă sau all-seasons dacă ajungi să mergi cu mașina pe un drum cu zăpadă sau gheață.
Pe de altă parte, nu este deloc recomandat să folosești cauciucurile de iarnă în perioada verii, pentru că acestea se uzează mai ușor și au o eficiență mai scăzută în astfel de condiții.
În ceea ce privește anvelopele all-seasons, este evident că acestea pot fi folosite pe tot parcursul anului. Astfel, nu mai este nevoie să înlocuiești anvelopele de vară cu cele de iarnă, însă există și anumite dezavantaje.
Fiind folosite tot anul, cauciucurile all-seasons se uzează mai repede și trebuie înlocuite mai des.
În plus, performanțele lor nu le egalează nici pe cele ale cauciucurilor de iarnă nici pe cele ale cauciucurilor de iarnă. În condiții normale, acest fapt este insesizabil, însă diferențele se simt vara la temperaturi ale carosabilului de peste 50 de grade, și iarna, când șoselele sunt acoperite complet cu gheață sau zăpadă.
Utilizarea în siguranță a cauciucurilor M+S
Pentru a te deplasa în siguranță, trebuie să folosești anvelope de calitate, care să fie întreținute în mod corespunzător.
Astfel presiunea trebuie să fie verificată periodic și menținută în parametrii optimi, mai ales dacă vorbim de anvelope all-seasons, folosite pe tot parcursul anului.
Trebuie monitorizat și gradul de uzură, pentru că un cauciuc prea tocit poate exploda în orice moment și nici nu mai poate asigura un bun control al mașinii. Și vârsta anvelopelor este importantă, specialiștii recomandând ca acestea să fie înlocuite la șapte ani, chiar dacă nu prezintă semne pronunțate de uzură.
Acestea au fost cele mai relevante informații despre cauciucurile M+S și despre modul în care pot fi utilizate în siguranță în orice sezon.
0 comentarii