Istoria anvelopelor a fost mult timp destul de monotonă. De la inventarea primelor cauciucuri, inovațiile au apărut destul de rar. Anvelopele aveau sub ele camere, asemenea roților de bicicletă. În anii ‘60 ai secolului trecut a apărut anvelopa modernă și camera a devenit istorie. După acest moment de cotitură, tehnologia a permis obținerea unor anvelope tot mai bune. Chiar dacă se comercializau diferite modele de anvelope rezistente la pană încă dinainte de Primul Război Mondial, adevăratele cauciucuri runflat au apărut în anii ‘80. Astăzi, ele sunt comune pentru toate categoriile de vehicule. Dacă te îngrijorează penele, merită să iei în calcul cumpărarea unei astfel de anvelope. Înainte de a lua o decizie, este bine să afli care sunt caracteristicile, avantajele și dezavantajele lor.
Cuprins
Ce sunt anvelopele runflat?
Spre deosebire de anvelopele convenționale, cele runflat îți permit să continui călătoria și dacă apare o perforație în ele, iar în acest caz poți să mergi cu o viteză de maximum 80 km/h. Acest lucru este posibil datorită pereților laterali ranforsați, care păstrează roata stabilă și în stare de funcționare. Poți evita astfel pierderea presiunii din roți și conduce sigur până la primul service sau centru de servicii. Unele mașini, în special cele de lux, sunt echipate din fabrică cu cauciucuri runflat.
Cum știi că o anvelopă este runflat?
Cauciucurile runflat pot fi identificate după marcajele laterale. Cum tehnologia de producție a fost dezvoltată și îmbunătățită de fabricanți diferiți, fiecare are propriul cod de identificare. Iată câteva exemple:
- Michelin: ZP Zero Pressure;
- Bridgestone: RFT Run Flat Tyre;
- Continental: SSR Self Supporting Run Flat;
- Dunlop: DSST Dunlop Self Supporting Tyre;
- Goodyear: EMT Extended Mobility Tyre.

Cum funcționează cauciucurile runflat?
Cauciucurile autonome
Anvelopele autonome sunt cele mai întâlnite anvelope runflat. Ele folosesc aer presurizat în același mod ca anvelopele obișnuite, dar, spre deosebire de acestea, au pereți laterali ranforsați. Astfel, aceștia preiau greutatea, prevenind conducerea pe jante.
Cauciucurile cu inel de suport
Anvelopele cu inel de suport sunt dotate cu un inel din cauciuc tare. Acesta aduce un plus de rigiditate pe întreaga circumferință a anvelopei. Cauciucurile cu inel de suport rezistă la greutăți mari și, în caz de pană, asigură rularea sigură pentru aproximativ 80 km. Ca anvelopele runflat autonome, și acestea sunt doar o soluție de moment. Mergi la un service înainte să parcurgi distanța maximă recomandată și rezolvă problema.
Avantajele anvelopelor runflat
Control ridicat al mașinii
Cel mai mare avantaj al anvelopelor runflat este posibilitatea de a conduce în continuare în siguranță. Mersul cu o anvelopă spartă sau explodată se poate termina tragic pentru tine sau alți participanți la trafic, pentru că abilitatea de a controla mașina se diminuează. În plus, poți conduce la viteză rezonabilă, pe o distanță destul de lungă.
Nu trebuie să repari roata imediat
Când faci pană la un cauciuc normal, trebuie să oprești și să montezi roata de rezervă. Pentru un șofer începător sau nepriceput, acest lucru poate fi dificil. Chiar dacă ești experimentat, tot pierzi timp. Schimbarea unei roți în condiții meteo nefavorabile sau frig nu este o plăcere, iar dacă defecțiunea se întâmplă noaptea, ești expus diferitelor pericole. Datorită anvelopelor runflat, poți conduce până la un service sau chiar până acasă, lăsând mersul la mecanic pentru a doua zi.
Nu trebuie să ai roată de rezervă
Dacă ai anvelope runflat, înseamnă că poți beneficia de mai mult spațiu în portbagaj, pentru că nu mai ai nevoie de roata de rezervă care ocupă destul de mult loc. Astfel că poți transporta mai multe lucruri în spate, portbagajul fiind liber. În cazul unei călătorii lungi, acest aspect se dovedește un mare avantaj. În cazul în care nu ai de transportat multe lucruri, lipsa roții de rezervă se traduce în consum redus de combustibil. Cu cât mașina este mai ușoară, cu atât consumă mai puțin.

Dezavantajele anvelopei runflat
Confort redus
Mulți șoferi spun că anvelopele runflat influențează negativ confortul călătoriei. Motivul principal este că acestea sunt mai subțiri și mai rigide decât cele obișnuite. Astfel, cauciucurile absorb șocurile mai puțin și fac zgomot. Producătorii caută constant noi tehnologii pentru a rezolva această problemă, dar până în prezent șofatului cu anvelope runflat este mai puțin confortabil decât cel cu anvelope obișnuite.
Cost ridicat
Anvelopele runflat sunt mai scumpe decât cele convenționale, indiferent dacă vorbim de cauciucurile all season sau cele de sezon. Uneori, prețul este mai mare chiar cu 30-40%. De aceea, ele nu sunt atât de populare ca cele din urmă. Costul ridicat se reflectă și în consumul de combustibil. Anvelopele runflat consumă cu 1 procent mai mult decât cele obișnuite. Pentru cineva care parcurge distanțe scurte nu este o problemă, dar, pentru șoferii care fac călătorii lungi, diferența se cunoaște.
Dificultatea sau imposibilitatea reparării anvelopei
În general, anvelopele runflat sunt de unică folosință. Pereții rigizi și tehnologia de producție nu permit, în majoritatea cazurilor, repararea lor. De aceea, producătorii recomandă schimbarea lor după o pană.
Anvelopele runflat reprezintă o alegere bună pentru șoferii care vor să evite bătaia de cap pe care o pană sau explozia unui cauciuc o poate provoca.
0 comentarii