Presiunea din roțile mașinii este un detaliu mult mai important decât ar putea părea la prima vedere, motiv pentru care trebuie măsurată și ajustată periodic.
În primul rând, presiunea corectă asigură siguranța deplasării, pentru că mărește gradul de aderență și eficiența frânării, ajutând totodată și la un control mai bun al direcției. Totodată, crește durata de viață a cauciucurilor, care se uzează mai greu, și reduce consumul de combustibil prin îmbunătățirea tracțiunii.
Cuprins
Cum afli presiunea corectă
Există diferite tipuri de anvelope și diferite tipuri de autovehicule așa că valoarea optimă a presiunii diferă de la caz la caz, deși indicii nu diferă foarte mult.
Poți afla foarte simplu această valoare a presiunii, în trei moduri pe care orice șofer le are la îndemână.
Această indicație o vei găsi chiar pe cauciuc, pentru că atât anvelopele auto cât și anvelopele moto au înscrisă pe exterior presiunea recomandată pentru modelul respectiv de pneuri.
De asemenea, marea majoritate a mașinilor au aplicată pe interiorul clapetei rezervorului sau pe rama interioară a ușii șoferului o etichetă cu specificații tehnice, printre care se numără și cea referitoare la presiunea optimă din roți.
Nu în ultimul rând, cartea tehnică a mașinii îți va oferi această informație.
Cum și când se măsoară presiunea
După ce ai aflat care este presiunea recomandată de producătorul cauciucurilor sau cel al mașinii, trebuie să te asiguri că aceasta este în parametri optimi. O simplă măsurătoare îți poate confirma sau infirma acest lucru, iar pentru aceasta ai la dispoziție mai multe tipuri instrumente, denumite generic „manometre”.
Cele mai moderne sunt manometrele digitale, care afișează presiunea pe un ecran digital, în timp ce varianta clasică este reprezentată de manometrele cu glicerină. Acestea sunt dotate cu un cadran cu gradații, iar valoarea presiunii este indicată cu ajutorul unei limbi ca de ceas.
Mai există și manometre tip stilou, dotate cu o tijă gradată care iese dintr-un manșon, indicând presiunea.
Manometrul se montează pe valva roții și se etanșează, iar presiunea din interiorul cauciucului acționează mecanismul de măsurare, care indică imediat valoarea acesteia.
Este recomandat să faci această măsurătoare dimineața și la cel puțin 6 ore după ce ai folosit mașina, pentru că temperatura ridicată influențează presiunea, iar valorile indicate nu vor fi exacte.
De asemenea, presiunea scade în timp sub influența unor factori de care vom vorbi imediat astfel că măsurătorile trebuie făcute periodic – de preferință lunar.
Nu uita să verifici și roata de rezervă, care poate pierde din presiune, chiar dacă nu este folosită.
În cazul în care mașina este dotată cu senzori de presiune pentru roți, nu mai ai nevoie de manometru, pentru că aceștia te vor anunța prin aprinderea unui martor din bord, atunci când trebuie să umfli cauciucurile.
Factori care determină scăderea presiunii
Din moment ce cauciucul nu este spart, iar supapele sunt bine etanșeizate, mulți se întreabă cum e posibil ca presiunea din roți să scadă.
Principala cauză o reprezintă fluctuațiile de temperatură de la zi la noapte și de la un anotimp la altul. Din cauza acestor fluctuații, aerul din roți se dilată și se contractă, iar cu cât variațiile sunt mai dese și mai pronunțate, cu atât cresc șansele ca presiunea să scadă.
Totodată, și timpul de rulare influențează presiunea, care scade mai rapid în cazul mașinilor care parcurg zilnic distanțe mari. În timpul mersului, cauciucurile se încălzesc, iar aerul din interior se dilată, pentru ca apoi să se contracte în perioadele de staționare. Astfel, presiunea crește în timpul mersului și scade în perioadele de repaus, mai ales dacă temperaturile de afară sunt sub 5-7 grade.
Nu în ultimul rând, și uzura cauciucurilor își spune cuvântul, putând apărea mici fisuri pe suprafața acestuia, prin care se pierde aer.
Cum menții presiunea la valorile recomandate
Și aducerea presiunii la valorile optime este o operațiune la fel de simplă precum măsurarea ei, dacă ai la dispoziție accesoriile potrivite.
Când presiunea este mai mare decât ar trebui, nu trebuie decât să scoți aerul din roată până când manometrul îți va indica valoarea optimă. Totuși, în cele mai multe cazuri presiunea scade, așa că este nevoie să umfli cauciucurile. Varianta clasică pentru această operațiune este pompa, însă poți folosi și un compresor care te scutește de efortul fizic.
Dacă nu ai la îndemână niciunul din aceste accesorii, poți merge la cea mai apropiată vulcanizare, unde problema va fi rezolvată în câteva minute.
În general, presiunea optimă pentru autovehicule este între 2,2 și 2,5 bari, însă primele indicii după care trebuie să te ghidezi sunt cifrele inscripționate pe fața cauciucului și cele specificate de producătorul mașinii.
Mai trebuie să ții cont de faptul că toamna și iarna sunt șanse mai mari ca presiunea din roți să scadă, din cauza diferențelor de temperatură dintre noapte și zi. Ținând cont de aceasta, este recomandat să faci o reglare de presiune la începutul sezonului rece și să verifici mai des valoarea acesteia când temperaturile de afară scad considerabil.
Acestea sunt câteva sfaturi simple, pentru siguranța ta și a pasagerilor tăi, dar și pentru a cheltui mai puțin pe combustibil și cauciucuri noi.
0 comentarii