Unul dintre cele mai importante criterii de alegere al cauciucurilor pentru maşină este în funcţie de sezonul pentru care au fost confecţionate. Acestea oferă cel mai bun randament raportat la condiţiile de temperatură şi fenomene meteorologice specifice anotimpurilor cald, respectiv rece. În cele ce urmează îţi prezentăm detalii despre legislaţia în vigoare şi sfaturi cu privire la momentul potrivit pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope de vară.

Mitul calendarului

În România sunt obligatorii cauciucurile care au inscripţionate pe flanc simbolul fulgului de nea şi literele M S (în orice tip de alăturare: MS, M&S, M-S etc), atunci când circuli pe suprafeţe de drum public acoperite cu zăpadă, gheaţă, polei sau orice alt derivat, indiferent de perioada calendaristică a anului. Aşadar, nu există o dată anume când trebuie să treci de la anvelope de vară la cele de iarnă sau mixte. Logica legiuitorului este foarte simplă: manifestările specifice sezonului rece nici nu ţin cont de iarna calendaristică, nici nu sunt aceleaşi în toată ţara. Spre exemplu, în zonele de câmpie cu climă blândă este posibil să treacă iarna fără a vedea zăpadă. La polul opus, în regiunile de munte, iarna se poate întinde pe o perioadă de până la şase luni.

Aşadar, proprietarii trebuie să ştie condiţiile în care vor circula pentru a alege momentul potrivit de echipare corespunzătoare a maşinii. Dacă a venit primăvara, dar vrei să mai faci un drum la munte pentru schi, informează-te cu privire la temperaturi şi starea drumurilor. În caz că intri în plin sezon de iarnă, chiar şi numai pentru câteva zile, poţi amâna schimbul de anvelope.

Mai mult decât o obligație legală

Chiar dacă sunt obligatorii prin lege doar cauciucurile de iarnă sau cele mixte, alegerea anvelopelor de sezon nu este doar o măsură prin care eviţi primirea unei amenzi. Când circuli în condiţii de vară cu cauciucuri speciale şi le înlocuieşti la timp cu setul de iarnă nu faci altceva decât să-ţi iei o măsură suplimentară de siguranţă.

Aderenţa şi stabilitatea, distanţa de frânare, reacţia maşinii în timpul manevrelor de accelerare sau schimbare a direcţiei de mers depind în foarte mare măsură de starea cauciucurilor. Ţine cont de faptul că anvelopele reprezintă singurul contact între maşina ta şi asfalt. Pe timp de vară ai nevoie de cauciucuri subţiri şi ferme, care să te ajute să treci cu bine peste temperaturile ridicate de la nivelul solului şi peste trecerile bruşte de la asfalt uscat la suprafeţe umede. Un astfel de cauciuc îţi poate pune viaţa în pericol dacă îl foloseşti iarna, deoarece condiţiile sunt radical opuse: temperaturile scăzute şi obstacolele de pe şosea (zăpadă, gheaţă, material antiderapant) necesită o textură diferită a anvelopei, mult mai groasă şi mai moale.

Temperatura optimă pentru schimb

Producătorii de anvelope recomandă valoarea de 7 grade Celsius drept referinţă pentru schimbul de sezon. Când valorile din termometre coboară constant sub 7 grade, se creează condiţii pentru ploi reci, fenomene de „freezing rain” sau ninsoare. Odată cu venirea primăverii, când prognoza meteo anunţă valori constante de peste 10 grade, poţi trece la cauciucurile de vară. Acestea oferă un nivel ridicat de aderenţă pe suprafeţe de drum umed şi uscat deopotrivă, stabilitate în curbe şi performanţe la temperaturi mari.

Avantajul seturilor de roţi complet echipate

Utilizarea aceluiaşi set de jante atât pentru cauciucurile de vară, cât şi pentru cele de iarnă, te poate costa timp şi bani.

În primul rând, schimbul de sezon durează mai mult: trebuie să demontezi fiecare cauciuc de pe jantă, să-l înlocuieşti şi să-l echilibrezi pe cel nou. Fiecare operaţiune atrage după sine costuri în plus. Având în vedere cozile care se creează la vulcanizări primăvara şi toamna, ai toate şansele să pierzi o zi pentru această operaţiune.

În schimb, dacă foloseşti un set de jante pentru fiecare sezon, permutarea durează mult mai puţin, iar costurile sunt mai mici. Tot ce ai de făcut este să demontezi roţile de iarnă şi să le înlocuieşti cu cele de vară. Dacă faci un calcul sumar, vei ajunge la concluzia că diferenţa de bani după două schimburi într-un an reprezintă contravaloarea unui cauciuc nou.

În plus, când foloseşti roţi complet echipate poţi alege modelul de jante potrivite pentru fiecare sezon. Producătorii auto recomandă din fabrică dimensiuni diferite pentru cele două tipuri de roţi. Pe timp de vară, când circuli cu viteză la temperaturi înalte, janta poate fi din aliaj, cu diametru mai mare, iar flancul avelopei mai mic, deoarece cauciucul are o consistenţă fermă. Iarna, însă, sunt mai utile jantele din tablă, cu diametru mai mic cu 1 sau 2 inchi, pentru ca flancul anvelopei să fie mai mare, oferind roţii spaţiu suficient pentru a trece peste obstacole fără a exploda.

Echiparea maşinii cu cauciucuri de vară se face ţinând cont de condiţiile în care circuli: temperatură, fenomene meteo, infrastructură. Dacă locuieşti într-un oraş cu climă blândă şi valorile din termometru sunt constant peste 10 grade Celsius, este momentul să treci la anvelopele pentru sezonul cald.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *