Cauciucurile uzate sunt destul de problematice ca deșeuri. Până acum câteva zeci de ani, se aruncau în mare tone de anvelope anual. Oamenii credeau că există destul loc în adâncuri pentru gunoi și că anvelopele pot fi adăposturi pentru vietățile marine. Însă astăzi știm că, de fapt, a fost vorba de un dezastru ecologic. 

Din păcate, refolosirea și reciclarea anvelopelor auto sunt încă la un nivel scăzut în multe țări, printre care și în România. Arderea sau aruncarea la groapa de gunoi nu reprezintă o soluție pentru sănătatea mediului și a noastră. Există însă moduri creative prin care poți transforma anvelopele uzate în obiecte utile.

Masă de grădină

Dacă ai câteva anvelope uzate, unul dintre cele mai simple moduri de a le refolosi este să le transformi într-o masă de grădină. Vopsește-le în culorile preferate, așează-le unele peste altele și fixează-le cu lipici industrial! Deasupra pune un blat din sticlă, lemn sau ce material preferi. Pentru că folosești culorile și materialul pe care tu le preferi, poți adapta masa la orice tip de decor exterior.

Ghiveci pentru plante

Un mod practic de a folosi cauciucurile uzate este să le transformi în ghivece. Mai întâi hotărăște ce ai prefera: un ghiveci suspendat, unul prins de perete sau unul pus pe sol. Ca să faci un ghiveci de perete sau suspendat, umple cu pământ partea anvelopei care va sta cu deschiderea în sus. Plantează flori, plante decorative ori chiar leguminoase, fie sub formă de semințe, fie ca puieți. Trece o frânghie de 2 ori în jurul cauciucului și agață-l pe un zid, gard sau copac ori lasă-l să atârne de ramurile unui copac gros sau de o bară de covoare. 
Dacă vrei să faci un ghiveci care să stea pe sol, umple golul cauciucului cu pământ și sădește plantele dorite. În acest caz ai mai mult loc pentru plante. Pentru ca aspectul să fie mai plăcut, vopsește anvelopele de iarnă sau vară folosite ca ghivece cu nuanțe de pământ.

Scaun de podea pentru interior

Să nu crezi că anvelopele se pot transforma doar în spații de mobilier exterior. Poți crea și lucruri destinate interiorului, care contribuie la confort și stil. Scaunul de podea pentru interior făcut din anvelope este inovativ și arată surprinzător. Curăță un cauciuc vechi, astfel încât să nu rămână praf, murdărie sau pietricele în caneluri. Fă rost de o țesătură de lână și folosește-o pentru a îmbrăca anvelopa. 

Încearcă să ai cât mai puține noduri, cusături și zone de întâlnire a materialelor și fă în așa fel încât să le poziționezi pe interiorul cauciucului. Pentru un efect vizual plăcut, îți recomandăm utilizarea unei țesături în 2 sau mai multe culori. Și tricotul arată grozav! Așează o pernă sau o pătură în interiorul noului scaun și relaxează-te!

Sursa foto: pexels.com

Fotolii pentru exterior

Pentru pasionații de meșterit, confecționarea unui fotoliu din anvelope reșapate sau de alt tip reprezintă o provocare distractivă. Pentru un fotoliu, ai nevoie de următoarele materiale:

  • 3 cauciucuri;
  • bolți de aluminiu;
  • bârne din lemn reciclat;
  • frânghie subțire.

Pune un cauciuc peste altul, iar pe cel de sus fixează frânghii pentru a forma o plasă pe care să stai. Fixează 2 bârne vertical în față și 2 în spate, pentru a forma cadrul fotoliului. Cele din spate trebuie să fie mai înalte, pentru că vor susține și speteaza. Prinde câte o bârnă orizontal pe fiecare parte, pentru a forma mânerele fotoliului. Fixează frânghie și pe al treilea cauciuc. Prinde-l între bârnele de lemn și formează spătarul. Ai acum un fotoliu confortabil, ideal pentru întâlnirile cu prietenii în fața garajului.

Suport pentru biciclete

Ca să refolosești cauciucurile uzate sau alte accesorii ale roților, uneori ai nevoie de pricepere în utilizarea uneltelor de tăiat puternice. Acest lucru este valabil și când construiești un suport de biciclete. Taie anvelopele pe jumătate și fixează-le pe pardoseală sau suprafața exterioară. Anvelopele stau bine în ciment, lemn sau îngropate în pietriș. Jumătățile trebuie fixate paralel, iar distanța dintre le trebuie să permită păstrarea bicicletei în poziție dreaptă. Dacă și ceilalți membri ai familiei au biciclete sau plănuiești să pui în practică un astfel de proiect pentru locul de muncă, folosește mai multe anvelope. 

Culcuș pentru animal

Ce cățel sau pisică nu adoră un culcuș cald, în care să se simtă confortabil? Poți recicla un cauciuc uzat într-un culcuș pentru cățelul sau pisica ta. Curăță bine cauciucul și asigură-te că nu există obiecte periculoase care ies din el. Vopsește-l apoi în culoarea preferată a animăluțului tău și așează o păturică sau saltea confortabilă în interior. Nu așeza culcușul aproape de un radiator sau altă sursă de căldură, pentru că materialul se poate topi. 

Cauciucurile uzate se pot refolosi creativ. Ajuți astfel natura, câștigi un obiect util și îți pui la lucru abilitățile manuale și imaginația. 


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *