Anvelopele oricărei mașini se uzează la un moment dat și trebuie schimbate. Pe piață există numeroase modele de anvelope, cu diferite calități și caracteristici. Pe lângă seturile de cauciucuri noi, ai la dispoziție și seturi de anvelope reșapate și second hand. Toate au avantaje și dezavantaje, pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a face o achiziție. Dacă anvelopele noi sunt realizate de la 0, din materiale noi, cele second hand au fost folosite anterior, dar nu până la uzare masivă. Cele reșapate pot fi considerate un tip intermediar, pentru că pe structura unui cauciuc vechi se aplică material nou pentru banda de rulare. Sunt mai multe detalii pe care trebuie să le cunoști despre anvelopele reșapate. Te invităm să le descoperi în rândurile care urmează.
Cuprins
Ce sunt anvelopele reșapate?
Cauciucurile reșapate se obțin prin îndepărtarea benzii de rulare vechi și aplicarea uneia noi. Cunoscute și ca anvelope remodelate, acestea îți permit să folosești în continuare setul vechi de anvelope. Reșaparea era acum câteva zeci de ani foarte populară, pentru că era foarte ieftină în comparație cu achiziționarea unui set nou de cauciucuri. Pe atunci, anvelopele erau dotate cu o cameră interioară, care se putea deteriora mai ușor, în special dacă intervenea uzura. Apariția anvelopelor fără cameră interioară a permis creșterea rezistenței acestora, dar și a performanțelor. Din acel moment mașinile puteau merge mai repede și pe distanțe mai mari, fără să riște daune la fel de semnificative ca în trecut. Reșaparea a devenit, astfel, mai puțin utilizată, dar încă se practică, în special la vehicule mari, cum sunt camioanele.
Cum se face reșaparea?
Tehnologia a evoluat mult, astfel că anvelopele moderne, fie că sunt de vară sau iarnă, reprezintă produse de excepție ale ingineriei. Ele sunt singurele elemente ale mașinii care intră în contact cu suprafața de rulare și suportă forțe mari, impuse de greutate, mișcare și denivelări. De asemenea, frecarea produce căldură și uzură, pe care materialul benzii de rulare trebuie să le suporte mii de kilometri. Reșaparea se face astăzi la scală industrială, în fabrici care produc mii de cauciucuri zilnic.
Reșaparea „la rece” este cel mai întâlnit tip în prezent. Aceasta presupune aplicarea unui strat de cauciuc neîntărit între 2 straturi de cauciuc întărit. Stratul de bază întărit este carcasa pneului, care se obține de la anvelopa anterioară. Fabricanții trebuie să verifice starea acestuia, în special căptușeala care are rolul de a nu permite aerului comprimat să iasă din anvelopă. Chiar dacă banda de rulare protejează corpul carcasei, aceasta poate dezvolta multe imperfecțiuni. De aceea, trebuie șlefuită și curățată. Uleiul, impuritățile și aerul trebuie îndepartate, iar zonele degradate din interiorul carcasei se repară cu plasturi și ciment special.

Avantajele anvelopelor reșapate
Preț redus
Anvelopele reșapate costă mai puțin decât cele noi. Pentru că la construcția lor se folosește doar material pentru banda de rulare, costurile de producție scad. Acest aspect este important în special pentru proprietarii mai multor vehicule, fie că sunt persoane fizice sau companii. Economisirea este mai semnificativă pentru persoanele care desfășoară activități de taximetrie sau transport de persoane sau marfă sau care călătoresc des, pe distanțe lungi. Uzura anvelopelor se instalează mai repede, deci și necesitatea schimbării apare mai frecvent.
Respectă reglementările internaționale
Anvelopele reșapate nu sunt improvizații, ci produse atent studiate și fabricate cu cea mai mare atenție. Producătorii trebuie să respecte standardele europene de producție, astfel încât siguranța conducătorilor auto și pasagerilor să nu aibă de suferit. Cerințele de calitate asigură și folosirea pe o perioadă decentă, chiar dacă nu la fel de lungă ca în cazul anvelopelor noi. De asemenea, sunt sigure și la viteză mare, ca cea la care ajungi pe autostradă.
Sunt mai bune decât cele la mâna a doua
Cauciucurile reșapate au componente vechi, dar suprafața de rulare este nouă. Așadar, sunt superioare celor second hand. Dacă ai de ales între cele două variante, alege întotdeauna anvelopele reșapate.
Sunt mai prietenoase cu mediul
Aspectul ecologic nu este de neglijat în fabricarea anvelopelor. Reșaparea este practic o reciclare, astfel că se produc mai puține deșeuri și se face economie de materie primă. Implicațiile sunt importante și la nivelul emisiilor de dioxid de carbon și alte substanțe periculoase pentru mediu.
Dezavantajele anvelopelor reșapate
Greutate mai mare
Pentru că structura din interior este întărită și lipirea noii suprafețe de rulare se face cu adezivi suplimentari, anvelopele reșapate sunt, de obicei, mai grele decât cele noi. Acest aspect poate influența consumul de carburant, pentru că o masă mai mare necesită mai multă energie pentru deplasare.
Rezistență mai mică și performanțe mai reduse
Cauciucurile reșapate nu rezistă ca cele noi, pentru că materialele din carcasă și-au pierdut din calități, astfel că uzura le afectează mai repede. De asemenea, performanțele sunt mai scăzute decât ale modelelor noi, deși suprafața de rulare este nouă. Indicii de viteză, de exemplu, sunt mai reduși.
Cauciucurile reșapate reprezintă o opțiune viabilă dacă nu ai destui bani pentru anvelope noi. Totuși, din punct de vedere calitativ, ele sunt inferioare celor noi.
0 comentarii