Pe flancul oricărei anvelope vei găsi inscripționate o serie de informații cu ajutorul cărora poți afla toate detaliile care te interesează despre acel cauciuc.
Cele mai multe astfel de informații sunt furnizate sub forma unor coduri pe care le înțeleg doar cei care le pot descifra.
În materialul de față ne vom referi la indicii de viteză, care sunt trecuți pe anvelope sub forma unor litere. Vom vedea în cele ce urmează ce sunt acești indici, care este importanța lor și care sunt simbolurile pentru fiecare în parte.
Cuprins
Ce sunt indicii de viteză
Există mai multe tipuri de anvelope cu caracteristici speciale, adaptate pentru anumite tipuri de autovehicule, pentru diferite condiții de rulare și pentru diferite limite de viteză.
Astfel, avem cauciucuri pentru autoturisme, pentru camioane și mașini de teren, dar și anvelope moto și cauciucuri de bicicletă. De asemenea, în magazinele de profil poți găsi cauciucuri de iarnă, cauciucuri de vară și cauciucuri all-seasons, acestea fiind categoriile cunoscute de toți șoferii.
Mai puțin cunoscut este faptul că anvelopele se clasifică și în funcție de limitele de viteză la care pot fi rulate. Din acest punct de vedere, fiecare tip de cauciuc se încadrează într-o anumită clasă de viteză, care este marcată pe flancuri prin indici de viteză specifici.
Așadar, indicele de viteză este un simbol cu ajutorul căruia poți recunoaște clasa de viteză a unei anvelope, implicit viteza maximă la care poate face față când este umflată corect și se respectă masa maximă recomandată.
Care sunt indicii de viteză ai anvelopelor
Anvelopele sunt împărțite în 18 clase de viteză, iar în funcție de indicele fiecărei clase, cauciucurile pot fi folosite pentru anumite tipuri de autovehicule. Iată care sunt acești indici și limitele de viteză aferente:
- F – acest indice este aplicat cauciucurilor care fac față la cel mult 80 de kilometri pe oră, fiind recomandate pentru vehiculele mici și medii.
- G – sunt valabile precizările făcute pentru clasa anterioară de viteză, cu deosebirea că limita maximă este de 90 de kilometri pe oră.
- J – este indicele de viteză specific camioanelor și altor vehicule grele, care nu pot depăși 100 de kilometri pe oră.
- K, L, M – se aplică tot pe anvelopele destinate camioanelor și vehiculelor grele, având ca limite de viteză 110, 120 și 130 de kilometri pe oră.
- N, P – cauciucurile cu acești indici de viteză se folosesc pentru echiparea vehiculelor comerciale ușoare, cele din prima clasă având limita de 140 de kilometri pe oră, iar cele din a doua, de 150 de kilometri pe oră.
- Q – din această clasă fac parte cauciucurile care nu pot rula cu mai mult de 160 de kilometri pe oră, fiind vorba în special de anvelopele pentru vehiculele de teren.
- R – limita de viteză urcă la 170 de kilometri pe oră, cauciucurile cu acest indice putând fi folosite de vehicule comerciale, mașini de teren și SUV-uri.
- S, T – acest indice este alocat anvelopelor cu o limită de 180, respectiv 190 de kilometri pe oră, ideale pentru vehicule comerciale ușoare și mașini de teren.
- U – este indicele clasei de cauciucuri care pot rula cu maxim 200 de kilometri pe oră, fie că e vorba de mașini de capacitate medie, vehicule de teren sau autoutilitare.
- H – limita de viteză a acestei clase este de 210 kilometri pe oră, recomandată cauciucurilor pentru mașini de capacitate medie și pentru autovehicule de teren folosite preponderent pe șosea.
- V – reprezintă indicele recomandat pentru majoritatea autoturismelor și SUV-urilor care rulează pe asfalt și pot atinge viteza de 240 de kilometri pe oră.
- ZR – e o clasă pentru autovehiculele sportive de mare viteză, care pot rula cu peste 240 de kilometri pe oră.
- W – sunt cauciucuri destinate aceleiași categorii de vehicule de mare viteză, care pot să ruleze la viteze de 270 de kilometri pe oră.
- Y – este indicele de viteză alocat cauciucurilor care rezistă la cele mai mari viteze, de până la 300 de kilometri pe oră.
Unde e înscris indicele de viteză
Cum spuneam, pe flancul anvelopelor sunt trecute o serie de informații, iar cea referitoare la indicele de viteză este trecută împreună cu mai multe date relevante.
Este vorba de un grup de 5 coduri, ultimul dintre ele fiind litera sau grupul de litere aferent corespunzător indicelui de viteză.
Astfel, primul cod se referă la lățimea anvelopei, următorul la raportul nominal de aspect, iar cel de-al treilea exprimă diametrul roții. Urmează indicele de sarcină, iar grupul se încheie cu simbolul indicelui de viteză.
Recomandarea producătorului cu privire la indicele de viteză o vei găsi în cartea tehnică a mașinii, dar poți deduce aceasta foarte ușor, luând în considerare viteza maximă trecută în bord.
Dacă o anvelopă se potrivește perfect cu jantele mașinii, nu este absolut obligatoriu ca acestea să se încadreze și în clasa de viteză recomandată. Poți rula fără problemă cu anvelope cu un indice de viteză mai mare decât cel recomandat de producător, însă în cazul cauciucurilor dintr-o clasă inferioară, nu trebuie să depășești limita maximă de viteză la care pot face față.
0 comentarii