Distanța între prezoane este un detaliu esențial pe care trebuie să-l cunoști atunci când îți comanzi un set de jante noi sau când vrei să schimbi una sau mai multe roți ale mașinii. Fiecare model de autovehicul are o anumită distanță între prezoane, ceea ce înseamnă că nu poate fi echipat decât cu roți care corespund exact acestui indice.

Ce sunt prezoanele?

Înainte de a trece la explicații detaliate, se cuvine să clarificăm celor mai puțin inițiați ce sunt prezoanele și de ce este important să cunoști exact distanța dintre ele. Este vorba de acele piese auto care pot părea banale la prima vedere, dar care au o importanță deosebită, pentru că fără ele, nicio mașină nu poate porni la drum.

Prezoanele fac parte din categoria accesoriilor și au rolul de a fixa roțile pe butuc. În funcție de modul în care se montează, există două categorii de prezoane denumite prezoane-tată și prezoane-mamă.

Cele din prima categorie sunt foarte asemănătoare cu niște șuruburi și se montează prin înfiletare în găurile existente pe fuzeta pe care se fixează roata.

Prezoanele-mamă au același rol și se montează tot prin înfiletare, doar că de această dată fixarea se face pe niște șuruburi de pe fuzetă, iar prezoanele sunt sub forma unor piulițe pentru roți

Bineînțeles că fiecare tip de prezoane se montează pe fuzetele adecvate.

Ce semnifică distanța între prezoane?

Distanța dintre prezoanele pentru roți este exprimată prin două cifre, care constituie indiciile esențiale de care trebuie să ții cont atunci când alegi jantele sau roțile complet echipate pentru mașina ta.

În general, cele două cifre sunt despărțite printr-o linie oblică sau semnul „x”, astfel că distanța între prezoane va fi înscrisă sub forma „5/120” sau „5×120”. Cifrele le-am ales aleatoriu, iar  în cele ce urmează îți vom arăta se semnifică fiecare.

Prima dintre ele corespunde numărului de prezoane – 5, în cazul nostru – iar cea de-a doua exprimă diametrul unui cerc imaginar trasat prin mijlocul acestora, măsurat în milimetri.

Cum se stabilește distanța dintre prezoane?

Determinarea primei valori a distanței dintre prezoane este foarte simplă, fiind suficient să numeri prezoanele sau găurile de fixare de pe roți ori fuzetă. Câte prezoane sau găuri ai numărat, acela este primul indicator al distanței pe care vrei s-o stabilești.

Pentru determinarea diametrului cercului imaginar, lucrurile se complică puțin, însă nu în așa măsură încât să te pună în dificultate. Trebuie doar să măsori distanța din centrul unui prezon până în punctul din partea opusă. Acest punct poate fi centrul unui alt prezon sau spațiul dintre două puncte de fixare, în funcție de numărul de prezoane, adică de primul indicator al distanței.

Determinarea diametrului în funcție de numărul de prezoane

Dacă numărul de prezoane este unul par, respectiv 4, 6 sau 8, tot ce trebuie să faci pentru a determina diametrul cercului imaginar este să măsori distanța din centrul unuia dintre ele până în centrul prezonului din partea opusă.

În cazul mașinilor cu un număr impar de prezoane – 3 sau 5 – regula nu mai este valabilă, întrucât dispunerea acestora este diferită. Există totuși două soluții simple pentru fiecare caz în parte, cu ajutorul cărora poți stabili cu exactitate cel de-al doilea indice al distanței între prezoane.

Astfel, la roțile cu trei puncte de fixare, se măsoară distanța dintre centrul unuia dintre prezoane până la punctul din mijlocul distanței ce le desparte pe celelalte două.

În cazul roților cu cinci prezoane, măsurătoarea se face între marginea exterioară a unuia dintre ele și centrul celui aflat în partea opusă.

De ce este important să cunoști distanța între prezoane?

Cum spuneam și la începutul acestui material, distanța între prezoane este o informație esențială de care ai nevoie atunci când vrei să-ți echipezi mașina cu roți noi, să schimbi jantele sau să-ți achiziționezi o roată de rezervă. Acestea trebuie să se potrivească perfect, așa că distanța dintre prezoane în cazul roților trebuie să fie aceeași cu cea a fuzetei autovehiculului.

Spre exemplu, nu poți monta o roată cu cinci prezoane pe o fuzetă prevăzută cu 3, 6 sau 8 puncte de fixare, pentru că găurile de pe jantă nu se vor potrivi niciodată cu cele de pe fuzetă. Același lucru se va întâmpla și în cazul  în care roata și fuzeta au același număr de prezoane, însă diferă diametrul cercului imaginar dintre ele.

În ce ordine se montează prezoanele?

În funcție de numărul de prezoane cu care este prevăzut autovehiculul, acestea se montează respectând o anumită ordine, după cum urmează:

  • Roți cu 3 prezoane – ordinea este aleatorie, putând începe montarea cu oricare dintre ele.
  • Roți cu 4 prezoane – se începe cu prezonul de sus, după care se montează cel din partea opusă, apoi se continuă cu cel din stânga, iar în final cel fața acestuia.
  • Roți cu 5 prezoane – primul prezon care se fixează este tot cel de sus, continuând cu cel din dreapta-jos, apoi, în ordine, stânga-sus, dreapta-sus și stânga-jos.
  • Roți cu 6 prezoane – se fixează mai întâi prezoanele de pe axa verticală, începând de sus, continuând cu cel din dreapta-jos și apoi cu cel din capătul opus. Urmează cel din stânga-jos și ultimul, cel din dreapta-sus.
  • Roți cu 8 prezoane – Prima dată se montează prezoanele de pe axa verticală și cea orizontală, conform schemei descrise la roțile cu 4 prezoane. Se continuă apoi cu prezonul din stânga-sus, cel din capătul opus lui, apoi cel din dreapta-sus și la final stânga-jos.

Informațiile exacte despre distanța dintre prezoane se găsesc și în cartea tehnică a mașinii, însă dacă nu ai posibilitatea să o consulți, de acum vei știi să stabilești și singur acest indice atât de necesar.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *