Dacă pe bordul mașinii ai un semnal luminos de avertizare care îți arată că presiunea din anvelope este joasă, înseamnă că mașina ta are senzori de presiune a roților. Aceste sistem de monitorizare și avertizare este prezent pe toate mașinile noi, începând din 2012. Utilitatea sa este incontestabilă. Când ai o pană în timp ce conduci, ești luat prin surprindere. O explozie a cauciucului este și mai neplăcută. Riscul de a pierde controlul mașinii și de a face un accident crește în astfel de situații. În plus, trebuie să oprești și să înlocuiești roata. Senzorul de presiune a roților te anunță din timp dacă anvelopa a suferit o perforație ori alt tip de daună și pierde aer. Astfel, ai timp să ajungi la o vulcanizare înainte ca anvelopa să se lase de tot. În rândurile care urmează îți explicăm unde este instalat senzorul și cum funcționează. 

Ce este senzorul de presiune a roților?

Orice senzor este un dispozitiv care detectează sau măsoară proprietăți fizice și care înregistrează, indică sau răspunde la aceste proprietăți. Senzorul de presiune răspunde la scăderea presiunii din anvelope sub o anumită valoare și trimite un semnal de avertizare care apare pe bordul autoturismului sub forma unui semnal luminos. Deși senzorii de presiune ai roților au devenit standard destul de recent, ei au fost inventați acum aproape jumătate de secol. 

Primele mașini dotate cu senzori de presiune erau de lux, dar după anul 2000 s-a ajuns la folosirea lor pe scară largă. În plus, legislația europeană din 2009 anunța obligativitatea montării lor pe toate modelele de mașini, începând cu noiembrie 2012. Astfel, toate mașinile produse după această dată îți oferă posibilitatea de a afla din timp dacă roțile pierd presiune.

Cum funcționează senzorul de presiune al roților?

Senzorul direct

Există 2 tipuri de senzori de presiune a roților, care funcționează diferit. Senzorul direct este cel mai comun și eficient. Sistemul folosește senzori de presiune care sunt localizați în interiorul anvelopei. Datorită contactului direct cu aerul, ei pot măsura cu acuratețe presiunea. Când presiunea scade cu un anumit procent, de obicei cu 25%, un mesaj de avertizare apare pe bordul autoturismului. În această situație, este cazul să mergi la un service sau vulcanizare pentru a le umfla. Unele sisteme de senzori specifică exact care roată este afectată, astfel că nu trebuie să le verifici pe toate. 

Senzorii sunt dotați cu baterii interne, iar descărcarea sau avarierea acestora reprezintă cauzele principale ale încetării funcționării. Cu cât parcurgi o distanță mai mare, cu atât senzorul se strică mai repede. Din păcate, funcționarea adecvată a senzorului necesită sigilare completă, astfel că schimbarea bateriei nu rezolvă problema.

Senzorul indirect

Mașinile cu senzor indirect nu au un senzor de presiune propriu-zis, ci se folosesc de alt senzor prezent în roată, mai exact de cel de ABS. Acest sistem de monitorizare și alertare funcționează prin identificarea mișcărilor roți. Atunci când o anvelopă este umflată insuficient are un diametru mai redus decât cele cu presiune adecvată și are mișcări mai neregulate. În funcție de aceste aspecte, senzorul identifică o eventuală scădere a presiunii. Senzorul indirect are o acuratețe mai redusă, pentru că nu calculează cât scade presiunea.

Importanța senzorului de presiune

Senzorii pot fi foarte benefici. Dacă îți indică deseori o problemă cu presiunea, poți identifica o anvelopă care pierde aer câte puțin și evita astfel o situație neplăcută. Când conduci cu o anvelopă cu presiune insuficientă, poate afecta și durata de viață a acesteia. Frecarea este mai mare, astfel că se degradează mai rapid. De asemenea, controlul mașinii poate deveni deficitar, lucru care te poate pune în pericol. Indiferent că ai anvelope ranforsate, de iarnă sau de vară, șofatul cu ele dezumflate crește și consumul de combustibil. 

Monitorizarea presiunii este importantă și pentru siguranță. Conform organizației Tyre Safe [1], 1200 de oameni din Marea Britanie mor anual din cauza accidentelor cauze de presiunea inadecvate din anvelope. De aceea, senzorii sunt foarte importanți, la fel ca verificarea regulată și atentă a mașinii.

De ce senzorul poate funcționa deficitar?

Înainte de a schimba un cauciuc, asigură-te că problema este reală. Senzorul poate da erori câteodată. De exemplu, răcirea bruscă a vremii poate contracta aerul și reduce presiunea. Alteori, senzorul este deteriorat. Am menționat deja epuizarea bateriei ca o cauză a defecțiunii, dar deseori aceasta se datorează intervențiilor greșite, fie acasă, fie la vulcanizare. Mai exact, atunci când se schimbă valva sau se așază janta pe aparatul de fixare, mecanicii profesioniști sau amatori pot lovi senzorul. 

Fiind o piesă electronică destul de fragilă și sensibilă, șocul o poate deregla, astfel că înregistrarea presiunii nu se mai face corect. În cazul senzorilor ABS, murdăria acumulată poate împiedica identificarea schimbărilor de presiune. Demontarea acestora pentru curățare este însă dificilă, de aceea îți recomandăm să apelezi la profesioniști.

Senzorul de presiune a roții este o piesă importantă, care te ajută să eviți problemele provocate de pierderea de presiune din anvelope.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *