Orice șofer este conștient de faptul că mașina trebuie să „stea” bine pe șosea, adică șa-și mențină direcția și să fie ușor de controlat în curbe. Totodată, orice șofer nu ar fi foarte încântat dacă ar constată că mașina începe să consume mai mult combustibil și că anvelopele noi se uzează mai repede.

Toate aceste neajunsuri care dăunează în egală măsura buzunarului, dar mai ales siguranței deplasării, se datorează geometriei incorecte a roților. Nu e nevoie de formule complicate pentru a rezolva o astfel de problemă „geometrică”, ci de o vizită la o vulcanizare sau un service auto care deține un dispozitiv special pentru reglarea roților complet echipate.

Totuși, e necesar să înțelegi ce este geometria roților și care este rolul său, așa că ți-am pregătit acest material cu toate detaliile necesare.

De ce „geometrie”?

Simplu: pentru că e vorba de unghiuri și paralelism, iar acești termeni știm cu toții că țin de geometrie. Mai exact, efectuarea geometriei roților constă în realizarea paralelismului între roți (evident, mai puțin roata de rezervă din portbagaj), prin reglarea unghiurilor pe care acestea le formează cu solul cu caroseria și cu osiile. Este vorba de trei unghiuri după cum urmează:

  • Unghiul de cădere – este unghiul format de roata mașinii în raport cu solul, atunci când aceasta este privită din față. Roțile trebuie să fie perpendiculare pe sol, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, cauciucurile se uzează mai mult pe lateral, ceea ce va afecta controlul direcției. 

Când roțile sunt înclinate spre exterior vorbim de un unghi de cădere pozitiv, în timp ce unghiul negativ apare când roțile sunt înclinate spre interior. Unghiul de cădere perfect are 90 de grade și se numește unghi neutru.

  • Unghiul de convergență – roțile trebuie să fie perfect aliniate și cu caroseria, iar acest lucru se poate observa privindu-le de sus. Dacă părțile anterioare al roților sunt mai apropiate, există un unghi de convergență pozitiv, în timp ce unghiul negativ e dat de roțile mai apropiate în partea din spate.

Dacă unghiul de convergență nu este neutru, anvelopele se vor uza pe părțile interioare, iar mașina o să vireze mai greu în curbe.

  • Unghiul de fugă – se poate evalua privind mașina din lateral. Acest termen se referă la unghiul de înclinare a pivotului, iar valorile incorecte apar ca urmare a uzurii unor piese care trebuie schimbate.

Când se face geometria roților?

Dacă mașina merge perfect, se comportă bine în viraje iar consumul este normal, o verificare de rutină a geometriei roților este recomandată la fiecare 10.000 de kilometri.

Există însă și o serie de situații când trebuie să ajungi mai devreme la un service pentru o astfel de procedură. Astfel, dacă ai lovit puternic o bordură cu jantele de la roți sau dacă „ai luat” o groapă în asfalt la viteza mare se impune o verificare a geometriei roșilor, pentru că sunt șanse mari ca unghiurile despre care am vorbit să se fi dereglat.

De asemenea, dacă anvelopele încep scârțâie pe asfalt chiar și la viteze mici sau dacă simți că mașina „trage” într-o parte deși ții volanul drept este iarăși cazul să verifici geometria roșilor.

De asemenea, orice accident cât de ușor trebuie urmat de refacerea geometriei roșilor, precum și orice înlocuire a suspensiilor sau a unor piese de la sistemul de direcție.

Cât de importantă e geometria roților?

Vom începe cu ce e cel mai important și anume, siguranța deplasării. Controlul direcției este o componentă de care depinde în bună măsură acest aspect, iar dacă unghiurile roților nu sunt neutre, mașina devine mai greu de stăpânit pe șosea. Mai exact, va avea tendința de a se deplasa către dreapta sau către stânga, în funcție de inclinația roților, chiar dacă volanul este perfect drept. Pericolul este evident, pentru că astfel crește riscul de a pătrunde pe contrasens sau de a scăpa mașina în afara carosabilului.

Același risc va exista și în curbe, pentru că mașina nu se mai comportă normal în viraje și poate fi scăpată ușor de sub control.

Există și inconveniente materiale destul de serioase, pentru că o mașină care nu are o geometrie perfectă a roților va consuma tot mai mult combustibil. Totodată, unghiurile incorecte duc la o uzură mai rapidă a cauciucurilor. La toate aceste cheltuieli poți adăuga și costurile unor eventuale reparații, dacă ai ghinionul să fii implicat într-un accident din cauza controlului defectuos al direcției.

Cum se face geometria roților?

Această procedură presupune măsurători de mare precizie și reglarea unor piese ale sistemului de direcție, așa că nu vorbim de o operațiune pe care să o poți face singur în garaj.

Pentru măsurarea roților este nevoie de un echipament special, pe care îl poți găsi doar în dotarea service-urilor auto. De asemenea, este nevoie și de mecanici care să știe să analizeze datele furnizate de un astfel de aparat și dă efectueze reglajele necesare.

Procedura se aplică atât pentru roțile din față cât și pentru cele din spate și poate dura între 20 și 40 de minute.

Sperăm că am reușit să te lămurim pe deplin în privința geometriei roților și că te-am făcut să înțelegi de ce aceasta este atât de importantă pentru siguranța ta și a pasagerilor din mașină.


1 comentariu

Marogel George · 18 decembrie 2022 la 11:11

Perfect adevărat ,perfect detaliat, mulțumesc pentru sfat, super profi.

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *