Mulți posesori de autovehicule consideră cartea de identitate a vehiculului (CIV) un document mai puțin important, prin prisma faptului că legislația rutieră nu îi obligă să îl aibă asupra lor atunci când se urcă la volan. E drept ca nu ai nevoie de CIV la fel de des cum ai de permisul de conducere sau de certificatul de înmatriculare, însă vei vedea că fără un astfel de document nu poți deține în mod legal o mașină și nici nu te poți deplasa cu ea pe drumurile publice.
Cuprins
Ce este cartea de identitate a vehiculului?
Pentru a putea fi condusă pe drumurile publice, orice mașină trebuie să fie omologată din punct de vedere tehnic, iar din acest motiv trebuie să tracă printr-o inspecție la Registrul Auto Român (RAR) înainte de a fi pusă în circulație. Aici, vehiculul este verificat în detaliu și supus unor teste, iar dacă totul este în regulă, i se eliberează un document unic de identificare care este CIV.
În România, RAR este singura instituție abilitată să emită și să facă modificări în acest document, pe baza căruia mașina poate fi pusă în circulație și înregistrată la autoritatea fiscală în vederea impozitării.
Documentul atestă totodată și calitatea de proprietar a persoanei sau instituției care deține mașina, fiind un act necesar atunci când vehiculul este vândut. În astfel de situații, se impune o nouă vizită la RAR pentru a trece în CIV numele noului proprietar.
De asemenea, cartea de identitate a vehiculului este necesară ori de câte ori se efectuează inspecția tehnică periodică (ITP), dar și pentru radierea din circulație și evidențele fiscale.
Care sunt caracteristicile CIV?
Cartea de Identitate a Vehiculului are dimensiunea unei coli A4 sau A5 împăturită în două, sub forma unui formular cu patru pagini. Nu este vorba despre o simplă coală de scris, ci de un document realizat dintr-o hârtie specială, cu numeroase elemente de siguranță, pentru a împiedica falsificarea.
Tot pentru a împiedica falsificarea prin modificarea datelor, pe rubricile care conțin datele de identitate ale mașinii se aplică o folie specială de securitate.
Ce date sunt trecute în CIV?
Reglementările referitoare la obligativitatea emiterii CIV datează din anul 2000, fiind prevăzute în OUG 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere și punerea lor în circulație. Forma actuală a documentului a fost stabilită în 2016 printr-un ordin privind introducerea de noi informații suplimentare în acest document.
Datele conținute sunt înscrise pe cele patru pagini după cum urmează:
Pagina I
- numărul de înmatriculare;
- datele de identificare ale proprietarului (nume, prenume, data nașterii, adresă);
- numele autorității care efectuează înmatricularea;
- data înmatriculării;
- semnătura și ștampila.
Pagina II
- datele de identificare ale vehiculului (marcă, tip, variantă, dimensiune, denumire comercială, număr de identificare, anul fabricației, categoria vehiculului și categoria de folosință, clasa, caroseria, număr de omologare tip și număr național de registru);
- datele de construcție (numărul axelor, masa maximă tehnic admisibilă pentru vehicul și pentru fiecare axă, masa în ordine de mers, masa reală, lungime, lățime, înălțime și distanța între axe).
Pagina III
- date despre motor (codul, capacitatea cilindrică, puterea, tipul de combustibil, turația nominală, seria, sistemul de propulsie, norma de poluare);
- codul național de emisii;
- culoarea mașinii;
- tipul de anvelope și tipul de jante pentru axa față;
- număr de locuri (inclusiv cel al șoferului);
- număr de locuri în picioare;
- viteza maximă;
- nivelul sonor în staționare;
- turația motorului;
- nivelul sonor în mers;
- emisiile de CO2;
- tracțiunea;
- suspensiile pentru axa față și axa spate;
- capacitatea rezervorului;
- reprezentanța RAR;
- tipul de anvelope și tipul de jante pentru axa spate;
- data eliberării documentului.
Pagina IV
- o rubrică pentru mențiuni;
- traducerea în engleză a specificațiilor din paginile II și III.
Acte necesare pentru obținerea CIV
Procedura de obținere a cărți de identitate a vehiculului se începe printr-o programare la RAR, care poate fi făcută online sau telefonic, la oricare din reprezentanțele din țară.
În momentul în care te prezinți cu mașina la RAR trebuie să ai asupra ta actul de identitate al solicitantului și o cerere de activitate RAR, care se completează olograf de solicitant și se semnează în prezența unui reprezentant al instituției.
Dacă mașina este adusă din străinătate, vei mai avea nevoie de certificatul de înmatriculare din țara de origine. În cazul mașinilor ale căror emisii poluante au fost măsurate conform noului standard WLTP este nevoie și de un certificat de conformitate emis de producătorul vehiculului. Dat fiind faptul că noul standard este folosit începând cu 2018, condiția este necesara în general pentru mașinile produse după 31 august 2018.
Cartea de Identitate a Vehiculului nu trebuie confundată cu cartea tehnică, fiind vorba de două documente total diferite. Astfel în timp ce CIV conține datele de identificare ale vehiculului și proprietarului, cartea tehnică este documentul prin care producătorul oferă informații și recomandări pentru utilizarea în cele mai bune condiții a modelului respectiv. Printre altele, în cartea tehnică vei găsi specificații despre alegerea presiunii corecte din roți, distanța dintre prezoane precum și diferitele tipuri de accesorii pentru roți cu care mașina este sau poate fi echipată.
1 comentariu
Marcel · 6 ianuarie 2023 la 17:31
La RAR mi-au gresit datele din Cartea de identitate :)), dar cu rabdare au reusit sa cortecteze.