Cele mai folosite mijloace de transport sunt autovehiculele. Indiferent că vorbim despre mașini de familie, dube, camioane sau autobuze, ele ne permit să transportăm persoane și mărfuri la distanțe mari și rapid. Toate tipurile de autovehicule au în comun principii de funcționare și anumite piese.
Anvelopele sunt unele dintre componentele mașinilor fără de care transportul nu ar fi același, chiar dacă deseori le neglijăm importanța. Ele sunt singurele piese care intră în contact cu carosabilul, suportând fricțiunea și forțele mari. De aceea, se uzează după o vreme, însă poți măsura uzura pentru a evalua starea anvelopelor. De asemenea, poți reduce acest fenomen dacă iei anumite măsuri.
Cuprins
Ce este uzura anvelopelor?
Anvelopele au mai multe componente, dar banda de rulare este cea mai expusă uzurii, pentru că intră în contact cu drumul. Fie că sunt anvelope de iarnă sau de vară, ele suportă fricțiune care, cu timpul, le tocesc, crapă sau le produc orificii. Tocirea benzii de rulare apare însă după zeci de mii de km, astfel că nu trebuie să te îngrijorezi imediat după ce ai achiziționat cauciucuri noi. Anvelopele care suportă greutatea motorului, de obicei cele din față, se uzează mai repede. Tocirea poate apărea pe toată suprafața benzii de rulare sau preponderent pe marginea interioară sau exterioară.
Cum poți reduce uzura cauciucurilor?
Schimbă anvelopele între ele la intervale regulate
Pentru că anvelopele din partea unde se află motorul se tocesc mai repede și pentru că greutatea mașinii și forțele acționează diferit asupra benzilor de rulare, este bine să schimbi cu regularitate cauciucurile între ele. Astfel, uzura se face uniform și în același grad. Chiar și anvelopele mașinilor 4×4 se tocesc inegal, deci nu ignora acest sfat.
Verifică presiunea lunar
În condiții de șofat normal, cauciucurile pierd în fiecare lună aproximativ 500 g de aer pe inch pătrat. Însă manevrele care le solicită și folosirea intensă a mașinii pot provoca scurgeri mai mari. Iarna, cantitatea de aer pierdut crește, pentru că frigul comprimă aerul, care astfel scapă mai ușor prin porii anvelopei.
Când conduci cu presiune scăzută în cauciucuri, frecarea și, implicit, uzura sunt mai puternice. Căldura din timpul verii are efect contrar: aerul se dilată. Însă un cauciuc cu presiune prea mare este, de asemenea, predispus uzurii. Măsoară lunar presiunea aerului din anvelope și regleaz-o la valori normale.
Nu aborda un stil de condus care produce frecare puternică
Accelerarea și frânarea bruscă, drifturile și alte manevre care produc frecare puternică uzează anvelopele. Și frecarea de borduri sau alte obiecte este periculoasă, pentru că poate desprinde bucăți din anvelopă și afecta jantele.
Evaluează regulat alinierea roților
Geometria roților este foarte importantă pentru siguranța ta și manevrabilitatea mașinii. Și uzura se accentuează când roțile nu sunt perfect paralele. Din păcate, gropile, drumurile cu multe neregularități ori bordurile pot schimba alinierea roților. De aceea, îți recomandăm să o verifici la un service specializat la fiecare 6 luni.
Depozitează anvelopele într-un mediu optim
Dacă nu ai ales anvelope all season, atunci cu siguranță ai un set de anvelope de iarnă și unul de vară. Când îl folosești pe unul dintre ele, celălalt trebuie păstrat în condiții optime. Ferește cauciucurile de umezeală, dar și de razele UV. Evită contactul lor cu substanțe chimice, vopsele, solvenți și uleiuri. Pune-le pe fiecare într-un sac de protecție, ca să fii sigur că nu interacționează cu un factor care le-ar putea dăuna.
Înainte de a fi depozitate, înlătură pietricelele și alte deșeuri prinse în caneluri și verifică starea pereților laterali. Spală anvelopele, dar nu cu jet puternic, ca să nu deteriorezi banda de rulare. Usucă-le bine înainte de a le pune în saci, altfel le faci mai mult rău.

Cum măsori uzura anvelopelor?
Unii producători includ în anvelope indicatori de uzură. Îi poți găsi pe marginea benzilor de rulare sau în interiorul canelurilor. Când benzile de rulare ajung la nivelul indicatorilor, înseamnă că grosimea lor s-a redus sub 1.6 mm, deci sub pragul optim. Aceste cauciucuri trebuie schimbate, pentru că sunt prea uzate.
Uzura benzii de rulare se poate măsura și cu o unealtă profesională sau cu o metodă pe care o cunosc mulți șoferi. Este vorba de folosirea unei monede. Marchează cu o cariocă dimensiunea de 1.6 mm și pune-o în canalele benzii de rulare. Dacă semnul este mai sus de nivelul benzii de rulare, înseamnă că anvelopele sunt prea tocite și trebuie schimbate.
Nu uita de fisuri și tăieturi
Uzura nu se manifestă doar prin tocirea benzii de rulare, ci și prin apariția de fisuri și tăieturi. Roțile trec peste pietre și alte obiecte contondente, care pot perfora, zgâria sau tăia anvelopa. Ele pot contribui la difuzarea presiunii din pneuri, lucru care provoacă dezumflare. Privește anvelopele cu atenție și, dacă găsești tăieturi sau fisuri, mergi cât mai repede la un service.
Uzura afectează orice anvelope, dar o poți reduce. Este important să o și măsori, ca să știi când este cazul să schimbi cauciucurile.
0 comentarii